Bejrútom otriasli dva výbuchy, hlásia 30 mŕtvych a tisícky zranených

05.08.2020 Celý región

Bejrút 4. augusta (TASR) - Najmenej 30 mŕtvych a vyše 3000 zranených si vyžiadali dva mohutné výbuchy, ktoré otriasli v utorok libanonskou metropolou Bejrút, vyplýva z aktualizovaných informácií libanonského ministerstva zdravotníctva. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na televíziu al-Hadas.

Príčina výbuchov v bejrútskom prístave nebola bezprostredne známa. Agentúra TASS uviedla, že podľa televízie al-Hadas mohlo ísť o raketový útok a že podľa televízie al-Majádín došlo k výbuchu v sklade s petardami v blízkosti prístavu.

K výbuchom došlo v rušnej štvrti Hamrá. Libanonské médiá zverejnili snímky ľudí uväznených v troskách, niektorých zakrvavených. Korešpondent AFP z miesta výbuchov uviedol, že každý obchod v tejto obchodnej štvrti zostal poškodený, taktiež mnoho áut je zničených. Na ulici bolo podľa neho mnoho zranených vrátane detí, mnohí sa ponáhľali do blízkej nemocnice.

Výbuchy prišli v čase, keď Libanon čelí najhoršej hospodárskej kríze za posledné desaťročia, ktorá takmer polovicu obyvateľstva zanechala v chudobe.

AFP taktiež poznamenala, že osobitný tribunál pre Libanon v holandskom Haagu vynesie v piatok dlho očakávaný verdikt v kauze vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího a ďalších 21 ľudí, ktorí zahynuli 14. februára 2005 pri bombovom útoku v Bejrúte.

Súd s páchateľmi, štyrmi údajnými členmi libanonského šiitského hnutia Hizballáh, sa koná v ich neprítomnosti.

Explóziu bolo cítiť až na Cypre

Výbuch, ktorý v utorok nastal v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút, bolo cítiť až na Cypre, vzdialenom 234 kilometrov. Informoval o tom denník The Guardian.

"Každý na Cypre to cítil. Dvere v mojom dome sa triasli. Mysleli sme si, že sa to stalo u nás," uviedol obyvateľ cyperského mesta Larnaka, ktoré leží na južnom pobreží ostrova.

Podľa libanonského ministra vnútra Muhammada Fahmího explóziu zrejme spôsobili "obrovské množstvá dusičnanu amónneho", ktoré boli skladované v prístave, uviedli miestne médiá.

Na miesto incidentu prišiel guvernér Bejrútu Marwán Abbúd, ktorý sa rozprával s novinármi. Uviedol, že prebieha pátranie po hasičoch, ktorí hasili požiar pred výbuchom.

"Prišli sem, aby bojovali s plameňmi, a potom zmizli. Pripomína mi to udalosti, ktoré sa stali v Hirošime a Nagasaki. Ešte som dosiaľ nevidel skazu takýchto rozmerov. Je to národná katastrofa," vyhlásil.
 
 

VÝBUCHY V BEJRÚTE si vyžiadali 100 obetí a vyše 4000 zranených

Bejrút 5. augusta (TASR) - Už viac ako 100 obetí a vyše 4000 zranených si vyžiadali mohutné výbuchy v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút z utorkového večera. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na údaje libanonského Červeného kríža.

"Doteraz evidujeme viac ako 4000 zranených a vyše 100 mŕtvych. Náš tím stále vedie v zasiahnutých oblastiach pátracie a záchranné operácie," uviedol v stanovisku libanonský Červený kríž.

Výbuchy spôsobili rozsiahle materiálne škody najmä v oblasti prístavu. Predpokladá sa, že počet obetí ešte stúpne, keďže záchranári ešte neprehľadali trosky všetkých zrútených a poškodených budov.

Bejrút bol vyhlásený za oblasť katastrofy a libanonský prezident Michel Aún navrhol, aby sa v ňom na dva týždne zaviedol výnimočný stav, informovala v noci na stredu televízia CNN. Rada obrany štátu odporučila, aby na poriadok v meste dozerala armáda.

Úrady v aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na libanonské ministerstvo zdravotníctva.

K dvom výbuchom, ktoré nasledovali krátko po sebe, došlo v prístave po 18.10 h miestneho času. Ich príčina zatiaľ nie je známa.

Tlaková vlna po výbuchoch spôsobila škody na mnohých budovách po celom meste. Poškodená bola aj loď slúžiaca námornej misii Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL). Zranenia utrpelo niekoľko príslušníkov UNIFIL, uvádza sa vo vyhlásení tejto misie OSN. Stav niektorých zo zranených je vážny.
Vedenie krajiny zvolalo radu obrany štátu, ktorá na svojom večernom zasadnutí vyhlásila Bejrút za oblasť katastrofy.

Vzhľadom na škody na životoch, zdraví a majetku, ako aj vzhľadom na hlbokú ekonomickú krízu, v ktorej sa Libanon už dávnejšie ocitol, tamojšia vláda požiadala spriatelené krajiny o pomoc.

Viaceré štáty už na túto žiadosť reagovali a prisľúbili lekársku i humanitárnu pomoc.

Pripravenosť pomôcť prejavil aj Izrael, s ktorým je Libanon technicky stále vo vojnovom stave.

Pomoc Libanonu po explózii ponúkli EÚ, Francúzsko, USA, Irán aj Izrael


Európska únia vyjadrila Libanonu solidaritu a pripravenosť pomôcť po obrovskej explózii neďaleko centra metropoly Bejrút. V utorok večer o tom informoval predseda Európskej rady Charles Michel, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Aj Francúzsko je pripravené pomôcť Libanonu po explózii, pri ktorej v utorok zahynulo najmenej 50 ľudí a vyše 3000 ďalších utrpelo zranenia. Na svojom účte na Twitteri to oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

"Francúzsko je vždy na strane Libanonu a libanonského ľudu. Je pripravené poskytnúť pomoc; závisí len od libanonských úradov, aké potreby nám oznámia," napísal Le Drian.

Podobne zareagovali USA, Irán a Izrael.

Americké ministerstvo zahraničných vecí pozorne sleduje správy o explózii v Bejrúte a už je pripravené "ponúknuť všetku možnú pomoc", uviedol hovorca pre tlačovú agentúru Reuters. Ministerstvo podľa hovorcu nemá žiadne presné informácie o príčine explózie, ale úzko spolupracuje s úradmi, aby sa zistilo, či incident nepostihol aj nejakých občanov Spojených štátov.

"Irán je pripravený pomôcť Libanonu akýmkoľvek potrebným spôsobom," napísal v utorok večer na Twitteri iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf po smrtiacom výbuchu, ktorý otriasol Bejrútom.

"Naše myšlienky a modlitby venujeme veľkému a nezlomnému ľudu Libanonu. Ako vždy, Irán je plne pripravený poskytnúť pomoc akýmkoľvek potrebným spôsobom. Zostaň silný, Libanon," uviedol v tweete Zaríf.

Izraelský minister obrany Benny Ganc aj minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi ponúkli Libanonu zdravotnícku a humanitárnu pomoc. "Ide o nehodu spôsobenú požiarom," povedal Aškenazi s tým, že nemá dôvod neveriť správam z libanonskej metropoly.

Seizmológovia: Výbuchy v Bejrúte mali silu ako zemetrasenie s magnitúdom 4,5

Libanonský premiér Hasan Dijáb v utorok žiadal potrestanie osôb zodpovedných za dva mohutné výbuchy, ktoré podvečer otriasli prístavom v Bejrúte a vyžiadali si najmenej 60 obetí a stovky zranených.

"To, čo sa dnes stalo, nezostane nepotrestané. Tí, ktorí sú zodpovední za túto katastrofu, za to aj zaplatia," vyhlásil Dijáb v televíznom prejave.

Dijáb súčasne požiadal o pomoc všetky krajiny, ktoré "sú priateľmi a bratmi Libanonu a majú ho radi", aby "stáli po našom boku a pomohli nám zaceliť tieto hlboké rany".

Svoju pomoc už medzičasom ponúkli EÚ, USA, Francúzsko, Rusko, Turecko, viaceré štáty Perzského zálivu, ako aj Izrael, ktorý je technicky s Libanonom stále vo vojnovom stave.

Židovský štát ponúkol Libanonu lekársku a humanitárnu pomoc. Agentúra AFP pripomenula, že táto ponuka prišla po tom, ako sa v uplynulých dvoch týždňoch výrazne zvýšilo napätie medzi dvoma susednými štátmi. Izraelská armáda však v utorok večer vydala vyhlásenie, že "nastal čas dať konflikt bokom" a pomôcť Libanonu.

Nemenovaný predstaviteľ libanonskej bezpečnostnej služby predtým pripustil, že v prístave zrejme vybuchli materiály, ktoré boli skonfiškované a uskladnené v tamojšom sklade už "celé roky".

Premiér Dijáb vo svojom prejave avizoval zverejnenie nových faktov o "tomto nebezpečnom sklade, ktorý existuje už šesť rokov, od roku 2014".

Podľa jordánskych seizmológov mal výbuch intenzitu rovnajúcu sa zemetraseniu s magnitúdou 4,5.

Otrasy pocítili aj v cyperskom hlavnom meste Nikózia, vzdialenej od Bejrútu 250 kilometrov.

V dôsledku výbuchu a tlakovej vlny sa fasády budov blízko prístavu zrútili. Bytové domy a kancelárske budovy sú poškodené v celom meste. Škody na svojich budovách hlási aj viacero zahraničných zastupiteľstiev vrátane ruského a fínskeho. Podľa agentúry AFP zranenia utrpeli zamestnanci ruskej aj nemeckej ambasády.

Podľa agentúry TASS v Libanone boli večer problémy s internetovým pripojením. Zatiaľ nie je jasné, či to súvisí s explóziami v bejrútskom prístave.

Dijáb: V prístavnom sklade v Bejrúte bolo asi 2750 ton dusičnanu amónneho


Libanonský premiér Hasan Dijáb v noci na stredu informoval, že v prístavnom sklade v Bejrúte, kde v utorok podvečer došlo k dvom mohutným výbuchom, sa nachádzalo asi 2750 ton dusičnanu amónneho.

Dijáb podľa svojho hovorcu označil za neprijateľné, že "2750 ton dusičnanu amónneho bolo v sklade šesť rokov bez toho, aby boli prijaté preventívne opatrenia".

"Je to neprijateľné a my o tom nemôžeme mlčať," uviedol hovorca s odvolaním sa na vyjadrenie premiéra na zasadnutí rady obrany štátu, ktoré sa konalo v utorok večer.

Dusičnan amónny je biela kryštalická látka používaná ako poľnohospodárske hnojivo, dezinfekčný prostriedok vody a vďaka svojim oxidačným vlastnostiam aj v pyrotechnike. Dusičnany amoniaku sú tiež používané na úpravu rýchlosti detonácie iných výbušnín.

Dva výbuchy v bejrútskom prístave, ktoré nasledovali v utorok po 18.10 h miestneho času krátko po sebe, si vyžiadali najmenej 73 obetí na životoch a vyše 3700 zranených, informovala agentúra AFP.

Úrady v utorok večer aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Austrálska vláda v stredu potvrdila, že medzi obeťami je aj jeden Austrálčan.

Podľa agentúry AFP výbuchy, ktoré otriasli celým mestom, vyvolali v jeho uliciach paniku a chaos. Miestne nemocnice sú výbuchmi poškodené a plné zranených. Mnohých pacientov previezli preto z Bejrútu do iných miest. Červený kríž vyzval na bezodkladné darovanie krvi. Spravodajský portál L'Orient-Le Jour informovali, že v stredu v Bejrúte spustia prevádzku troch poľných nemocníc.

V celom meste i krajine sa zdvihla vlna solidarity: ľudia si navzájom pomáhajú pri pátraní po nezvestných príbuzných či priateľoch, poskytujú strechu nad hlavou tým, ktorých domy v Bejrúte boli výbuchmi vážne poškodené, lekári otvorili svoje ambulancie a ošetrujú ranených.

Príčina výbuchov, ktoré spôsobili aj veľké materiálne škody, nateraz nie je jasná, ale riaditeľ libanonskej tajnej služby Abbás Ibráhím už v utorok večer uviedol, že v mestskom prístave boli skladované zhabané výbušné materiály.

Podľa libanonskej televízie LBC International k výbuchom došlo údajne počas zváračských prác.

Trump: Americkí generáli si myslia, že v Bejrúte explodovala bomba


Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že utorkové mohutné výbuchy v Bejrúte "vyzerali ako hrozný útok". Informovala o tom agentúra AFP.

Trump vysvetlil, že sa stretol s americkými generálmi, podľa ktorých výbuchy v bejrútskom prístave spôsobilo niečo ako bomba.

"Zdá sa, že podľa nich - a oni to vedia lepšie ako ja - to bol útok," uviedol Trump. "Bolo to dáka bomba," vyhlásil.

Na úvod svojej tlačovej konferencie venovanej epidémii vyvolanej koronavírusom Trump vyjadril Libanonu sústrasť v mene Spojených štátov a zopakoval, že jeho krajina "je pripravená" pomôcť.

Úrady v utorok večer aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Austrálska vláda v stredu potvrdila, že medzi obeťami je aj jeden Austrálčan.

Podľa agentúry AFP výbuchy, ktoré otriasli celým mestom, vyvolali v jeho uliciach paniku a chaos. Miestne nemocnice sú výbuchmi poškodené a plné zranených. Mnohých pacientov previezli preto z Bejrútu do iných miest. Červený kríž vyzval na bezodkladné darovanie krvi. Spravodajský portál L'Orient-Le Jour informoval, že v stredu v Bejrúte spustia prevádzku troch poľných nemocníc.

Po výbuchoch v Bejrúte zranených hlásia ambasády Belgicka, Holandska a Nemecka


o dvoch mohutných výbuchoch, ku ktorým došlo v utorok podvečer v Bejrúte, hlásia zranených ambasády Belgicka, Holandska a Nemecka sídliace v blízkosti prístavu libanonskej metropoly. Uviedla to v utorok tlačová agentúra Belga.

Šéf belgickej diplomacie Philippe Goffin prostredníctvom sociálnej siete Twitter informoval, že veľvyslanectvo Belgicka bolo poškodené výbuchmi v prístave.

Podľa jeho slov črepiny skla z okien rozbitých tlakovou vlnou "mierne zranili" dvoch diplomatov a tiež dvoch rodinných príslušníkov personálu ambasády.

Goffin v reakcii na výzvu libanonského premiéra Hasana Dijába pre medzinárodnú spoločnosť o poskytnutie pomoci dodal, že Belgicko je ochotné pomôcť pri prekonávaní následkov "tejto hroznej explózie" a jeho rezort vyjde v ústrety aj Belgičanom žijúcim v Bejrúte, ktorí budú potrebovať pomoc v súvislosti s ničivými výbuchmi.

Podľa agentúry Belga zranených zamestnancov hlásia aj veľvyslanectvá Holandska a Nemecka, ktoré sa tiež nachádzajú v blízkosti prístavu.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že momentálne nevie posúdiť stav škôd na budove veľvyslanectva. Upozornilo, že vzhľadom na rozsiahle škody v zničenej mestskej oblasti zatiaľ nemôže potvrdiť, či medzi obeťami alebo zranenými sú aj nemeckí štátni príslušníci.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že v dôsledku výbuchov bolo na veľvyslanectve v Bejrúte zranených päť osôb, z toho štyria zamestnanci a jeden ich rodinný príslušník.

Aún zvolal krízové zasadnutie vlády, Dijáb chce vyšetrovací tím


Libanonský prezident Michel Aún zvolal na stredu krízové zasadnutie vlády, ktoré bude venované dôsledkom utorkového mohutného výbuchu v bejrútskom prístave.

Podľa najnovšej bilancie ministerstva zdravotníctva si explózie vyžiadali životy najmenej 78 ľudí a okolo 4000 zranených.

Výbuchy spôsobili v meste aj veľmi veľké materiálne škody, najmä v oblasti prístavu. Predpokladá sa preto, že počet obetí ešte stúpne, keďže záchranári ešte neprehľadali ruiny všetkých zrútených a poškodených budov.

Libanonská metropola Bejrút bola vyhlásená za oblasť katastrofy a Aún navrhol, aby sa v nej na dva týždne zaviedol výnimočný stav, informovala v noci na stredu televízia CNN. Rada obrany štátu v noci na stredu odporučila, aby na poriadok v meste dozerala armáda.

Zatiaľ nie je jasné, čo výbuchy spôsobilo. Libanonský premiér Hasan Dijáb v noci na stredu žiadal vytvoriť komisiu, ktorá by zistila príčiny a prešetrila okolnosti výbuchov, informovala v stredu televízia al-Džazíra. Prvé výsledky vyšetrovania majú byť známe do piatich dní. Dijáb žiada pre vinníkov za výbuchy prísne tresty.

Viacero cudzincov je aj medzi zranenými. Zranenia utrpeli aj viacerí príslušníci misie OSN v Libanone, uviedli agentúrne zdroje.

Mnohé štáty sveta a organizácie, najnovšie Liga arabských štátov, vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach a prisľúbili Libanonu lekársku i humanitárnu pomoc. Pomoc už do Libanonu vyslali Francúzsko, Katar, Irak i Kuvajt.

Zástupcovia rezortu obrany USA odmietli Trumpov výrok o "útoku" v Bejrúte


Traja predstavitelia amerického ministerstva obrany nemajú informácie, ktoré by nasvedčovali, že mohutné výbuchy v libanonskom hlavnom meste Bejrút boli dôsledkom útoku. Takto však o tragédii v Bejrúte hovoril prezident USA Donald Trump počas brífingu v Bielom dome.

Úradníci, ktorí odmietli byť identifikovaní, však pre televíziu CNN uviedli, že "nevedia, o čom prezident hovoril".

Jeden zo zdrojov zdôraznil, že keby existovali náznaky, že šlo o útok, malo by to za následok automatické zvýšenie ochrany amerických vojakov a majetku USA v regióne.

"Keď už pre nič iné, tak v obave z odvetných útokov," spresnil zdroj. "Nič z toho sa zatiaľ nedeje," dodal.

Trump v noci na stredu na brífingu v Bielom dome vyhlásil, že utorkové mohutné výbuchy v Bejrúte "vyzerali ako hrozný útok". Následne vysvetlil, že sa stretol s americkými generálmi, podľa ktorých výbuchy v bejrútskom prístave spôsobilo niečo ako bomba.

"Zdá sa, že podľa nich - a oni to vedia lepšie ako ja - to bol útok," uviedol Trump. "Bolo to dáka bomba," vyhlásil.

Na úvod svojej tlačovej konferencie venovanej epidémii vyvolanej koronavírusom Trump vyjadril Libanonu sústrasť v mene Spojených štátov a zopakoval, že jeho krajina "je pripravená" pomôcť.

Pokiaľ ide o príčinu výbuchov, z Libanonu zatiaľ prichádzajú protichodné správy: najprv sa explózie pripisovali požiaru v sklade s pyrotechnikou, neskôr sa objavila verzia, že výbuchy spôsobili zhabané "vysoko výbušné materiály". Televízia CNN však informovala, že libanonskí predstavitelia neoznačujú výbuchy za útok.

Očití svedkovia uvádzajú, že najmä druhá explózia bola veľmi silná a nad miestom výbuchu sa vytvoril oblak v tvare hríba.

"Bolo to ako atómová bomba," uviedol podľa agentúry AFP nemenovaný obyvateľ Bejrútu, ktorý to sledoval z balkóna svojho bytu. Dodal, že tlaková vlna ho potom hodila do vnútra bytu.
 
 
 
 

Vyberte región

mark